Ribarica

 

 

 

 

 

Ribarica (Natrix tessellata tessellata).Odrasli su dugi do 130 cm, nekada više, ali obično ispod 80 cm. Ženke su veće od mužjaka. Srednje velika zmija obično s malom, uskom, zašiljenom glavom, okruglim zjenicama i vrlo izraženim grebenima na leđnim ljuskama. Boja varira: najčešće sivkasta ili smeđkasta, ali ponekad žućkasta ili zelenkasta, često s uzorkom pravilnih tamnih pjega, koje su pravilno raspoređene po tijelu. Pjege mogu biti velike, male ili ih nema ili su spojene i tvore tamne crte na leđima i bokovima. Bočne pjege se često izmijenjuju sa svijetlijim crtama. Ponekad uzrak u obliku "Λ" na šiji, ali uzorci na glavi su obično mutni. Trbuh je bjelkast, žut, roza, crven ili tamni i kvadratični ili sa 1 ili 2 nepravilne tamne linije, ili potpuno crn.

Ponašanje: Jako rijetko grize. Također, kao i bjelouška, isprazni sadržaj kloakalnih žlijezda. Kad ju se primi, pravi se mrtva.

Prehrana: Aktivno traži hranu, ispod kamenja i vegetacije skriveni plijen, a povremeno lovi i iz zasjede (tijelo i rep većinom sakriveni u kamenju i vegetaciji). Uglavnom se prehranjuje ribama, povremeno vodozemcima.

Razmnožavanje: Može se udvarati u grupama (kao i bjelouška), jaja (5-37; 30-45mm x 20-25mm) liježe 7-10 tjedana nakon parenja u pukotine u i ispod kamenja i ponekad u hrpama vegetacije koja truli (komposišta...), ponekad zajedno s bjelouškom. Mali su 14-25 cm dugi. Mužjaci sazriju nakon 3 godine (oko 40 cm).

Kategorija ugroženosti:Nedovoljno poznata vrsta DD

Napomena : Strogo zaštićena zavičajna svojta

Fotografije : Mladen Zadravec // Autor članka:Mladen Zadravec // www.zh.zadweb.biz.hr

BROŠURE I BILTENI

tocka Zmije u hrvatskoj (PDF)
tocka Ekološka mreža duž rijeke Save (PDF)
tocka Slatkovodne ribe - svojte (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 1.dio (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 2.dio (PDF)
tocka Vidra - svojte (PDF)

Izdavač : DZZP - Zagreb

Za registrirane korisnike