Božje ovčice - bubamare

 

Ovi kornjaši kratkih nogu živo su obojeni, uglavnom točkama ili prugama.Dugi su od 10 - 15 mm, kuglasti ili konveksni s pronotumom, koji uglavnom pokriva glavu.Mogu biti sjajni i glatki, ili dlakavi.Ticala su člankovita s kratkim vršnim zadebljanjima.Jaja se lijepe pojedinačno ili u malim nakupinama na biljke.Iako su neke vrste biljojedi, odrasle su ličinke većinom grabežljivci i love kukce meka tijela.Ti ih čini korisnima u borbi protiv štetočina.

 

Sedmopjega božja ovčica - (Coccinella septempunctata L.), pokrilje je crveno, na svakoj strani su 4 točke, od kojih se prednje na šavu spajaju u jedinstvenu pjegu.Duga je od 8-9mm.Razmnožava se tako da 10-12 jaja polaže na peteljku listova u blizini kolonije uši.Ličinke su u početku crne, kasnije plavkastosive.

Okasta božja ovčica - (Anatis ocellata L.), vratni štitić je bijele boje s crnim znakom u obliku slova  "M" i postranim crnim pjegicama.Oko crnih pjega na crvenom okrilju je svijetliji obrub.Duga je 8-9 mm. Hrani se  jajima i ličinkama različitih uši.

Fotografije:Zoran Ožetski // Tekst članka:Velika Enciklopedija životinja

BROŠURE I BILTENI

tocka Zmije u hrvatskoj (PDF)
tocka Ekološka mreža duž rijeke Save (PDF)
tocka Slatkovodne ribe - svojte (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 1.dio (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 2.dio (PDF)
tocka Vidra - svojte (PDF)

Izdavač : DZZP - Zagreb

Za registrirane korisnike