Proždrljiva zelena žaba

U svojim čestim izletima u močvare Lonjskog polja, mnogo sam puta imao priliku vidjeti veliku zelenu žabu (Rana ridibunda).Kao što joj i ime govori zelene je boje i tijelo joj je pokriveno sitnim bradavicama i crnim pjegama.Najveća je od zelenih žaba i ujedno najveća europska žaba.

Vodozemci::Proždrljiva žaba

 

Imao sam priliku vidjeti kako iz zasjede vrlo uspješno lovi stršljene koji dolaze na vodu, ali jedan događaj posebno jeu meni pobudio interes za tog proždrljivog vodozemca.

Na obali stare Lonje, sjedeći u debelom hladu, promatrao sam veću skupinu žaba koje su bez uloženog truda nemilice trpale u želudac muhe koje su slijetale pred njih. Iz skupine izdvajala se jedna " žabetina " znatno veća od ostalih.Nezainteresirano je sjedila do jedne manje iz svoje vrste, dok je odjednom brzinom munje nije napala, strpala u usta i jednostavno progutala.

Da budem precizniji nije ju odmah cijelu progutala, noge nesretnice virile su još neko vrijeme iz tih proždrljivih usta.

Odmah kada sam došao kući otvorim priručnik o vodozemcima i pronađem tekst o velikoj zelenoj žabi.Preskačem osnovne informacije i nailazim na tekst o prehrani u kojem piše da se hrani: kukcima, puževima, gujavicama, ribicama, punoglavcima, vodenjacima, žabama i zamislite PTICAMA !!!

Velika zelena žaba nema ni zube, ni kanđe, ni ništa slično što ju čini takvim grabežljivcem.Jednostavno ima nagon ( i odgovarajući apetit ) da proguta sve što joj stane u usta.

Pretraživajući web naišao sam na jedan fantastičan video u produkciji National geographic-a koji prikazuje isto tako proždrljivu žabu - sjeverno američku žabu bukaču (Rana catesbeiana).Video prikazuje sve ono što sam opisao u članku koji ste upravo pročitali.

Autor članka:Zoran Ožetski // fotografije:Zoran Ožetski // Video:National geographic

BROŠURE I BILTENI

tocka Zmije u hrvatskoj (PDF)
tocka Ekološka mreža duž rijeke Save (PDF)
tocka Slatkovodne ribe - svojte (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 1.dio (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 2.dio (PDF)
tocka Vidra - svojte (PDF)

Izdavač : DZZP - Zagreb

Za registrirane korisnike