Prije 15, i više  godina u bespućima i nepreglednim prostranstvima Lonjskog polja bilo je rijetkost nekog sresti .Do najljepših kutaka Lonjskog polja bilo je vrlo teško, ili skoro nemoguće doći.Kiša, snijeg, poplavljeni putevi i blato, svaki pokušaj su pretvarali u pravu avanturu.Želja da se uhvati jedinstveni trenutak bila je jača od svih nepogoda i jasna samo zaljubljenicima u fotografiju.Razvojem prometnica i prijevozne tehnike u Lonjsko polje odlazi stotine ribiča i izletnika.Neki od njih misle da je polje mjesto gdje treba doći i "uzeti nešto za sebe", a iza sebe ostaviti samo svoje smeće.Doći u Lonjsko polje i ostaviti samo "tragove svojih stopa" trebao bi biti moto svih koji ga posjećuju i vole , ne samo Lonjsko polje nego prirodu u cijelosti.

lonjsko poljeLjepotu Lonjskog polja opisali su mnogi. Divlja ljepota prirode je ono što ponekad nedovoljno cijenimo, čovjek je često samo kvari u namjeri da prirodu podredi sebi. Priroda je Lonjsko polje učinila savršenim, čovjek zapravo nema što činiti u iskonskom smislu, osim održavati ravnotežu i sklad.  Ljudi koji desetljećima žive u skladu s prirodom, sa svojim rodama i žabama, trebali bi ponekad dići glas i spriječiti uništavanje svog životnog okoliša, ali neki od njih čine ono što ne treba -uništavaju, ili još gore, ne čine ništa.

Svi  koji požele doći i uživati u ljepotama ovog parka prirode neka imaju na umu:
priroda je napravila svoje, na nama je da sačuvamo za svoju djecu i djecu njihove djece.

(Zoran Ožetski)

Lonjsko polje općenito.

Lonjsko polje je dio doline između rijeke Save i Moslavačke gore,djelomično uz rijeku Lonju.Rijeka Lonja je lijeva pritoka Save .Izvire između planine Ivanščice i Kalnika.Duga je 132,5 .To je najveće zaštićeno poplavno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom slijevu.Park prirode Lonjsko polje obuhvaća površinu od 506,50 km2.Ističe se velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta,a zanimljiva je i arhitektura posavskih drvenih kuća,koje su zbog svoje ljepote, očuvanosti i brojnosti pravi spomenik graditeljske baštine.Lonjsko poljePojedinačni su prostori unutar parka prirode (ornitološki rezervat Krapje Đol) pod još strožim režimom zaštite. Močvarne livade, šume jasena, vrbe i topole tog rezervata značajne su za gniježđenje pataka,dok se u poplavnim hrastovim šumama i livadama Lonjskog polja susreću rijetke europske životinje (orao štekavac i orao zmijar, siva i bijela čaplja, crna roda i dr.). U tom poplavnom području, gdje se visoke vode zadržavaju i do šest mjeseci,jedno je od najvećih mrestilišta šarana u Europi. Brojne su i druge tipične životinje za taj prostor (autohtona svinja, divlje svinje, konj hrvatski posavac,jeleni, srne, vidre, dabrovi, divlje mačke). Promatranje ptica, biciklizam, šetnje, vožnja čamcima, jahanje konja,kupanje te ograničeni lov i ribolov temeljne su rekreacijsko-sportske aktivnosti. Gastronomska ponuda (riblji paprikaš, tzv. krapec na procep, gulaš od divljači i dr.), izleti i fotosafari u Lonjskom polju ostavljaju nezaboravan dojam.

Novo

BROŠURE I BILTENI

tocka Zmije u hrvatskoj (PDF)
tocka Ekološka mreža duž rijeke Save (PDF)
tocka Slatkovodne ribe - svojte (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 1.dio (PDF)
tocka Stanišni tipovi - 2.dio (PDF)
tocka Vidra - svojte (PDF)

Izdavač : DZZP - Zagreb

Za registrirane korisnike