Turistička ponuda Lonjskog polja

Nosioci turističke ponude Lonjskog polja su mala obiteljska gospodarstva, ugostiteljski objekti uklopljeni u tradicionalne posavske kuće "čardake". Svi oni nude kombinaciju prehrane i smještaja u tradicionalno uređenim sobama tj.spavaonicama. Drveni masivni kreveti s jastucima i blazinama napunjenim perjem zasigurno nude miran i ugodan san, i garantiraju "lijepe snove" .

Svi vlasnici malih obiteljskih ugostiteljskih objekata , zaljubljenici u svoj posao, na neki način postali su dio tih svojih "drvenih ljepotica", svojih domova u kojima i žive i rade.

Osim u prehrani i smještaju moći ćete uživati u uređenju njihovim dvorišta po  kojima još uvijek hodaju kokice sa svojim pilićima ,a ujutro se čuje kukurikanje pijetla. Na trijemovima su gnijezda sagradile lastavice a na dimnjacima obitavaju rode.

Dvorišta vračaju duh nekih prošlih vremena kada je čovjek živio u skladu s prirodom, a ona je ljubav velikodušno uzvraćala kroz svoje plodove i tako othranila generacije naših djedova i baka, naših roditelja koji su to bogatstvo i tradiciju sačuvali do danas.

Svako od ovih gospodarstava zapravo je trenutak zamrznut u vremenu . Priuštite si rijetke trenutke mira, povratka prirodi, i pri tome uživajte u pravoj domaćoj hrani i gostoprimstvu ljudi koji žive u Lonjskom polju.

 

Zabavni sadržaji

Sportski ribolov

Lonjsko poljeZa sve zaljubljenike u športski ribolov područje Lonjskog polja je savršeno zbog velikog broja ribljih vrsta.Neke od najosnovnijih su:šaran,štuka,smuđ,som,deverika,babuška itd.U ovom dijelu neću govoriti o ribolovu na rijeci Savi,nego o ribolovu na starim rukavcima i umjetnim jezerima.Zaljubljenici u ribolov na Štuku moći će uživati jer za njih postoji bezbroj prekrasnih lokacija.Štuka se lovi vrlo dobro  i to na živi mamac ili na varalicu. Za one željne malo mirnijeg načina ribolova ostaje ribolov na babuške (koje su ponekad stvarno ogromne), i na ostale vrste kao što su crvenperka, deverika, žutooka itd.

 

Za uvjete ribolova i cjene dnevnih dozvola informirati se u upravi P.P.Lonjsko polje

 

Pješačke staze

U samom parku prirode postoje dvije službene pješačke staze. Prva je "Tajne Čigoćkog trokuta", a zapravo se sastoji od polusatne šetnje kroz samo selo Čigoć, šumu Lukmarčicu i stari rukavac Tišinu.

Druga staza je "Staza Posavaca"  u hodu koji traje oko dva sata zapravo obilazite poplavne livade o kojima sam već govorio. U obilasku srest će te domaće životinje na ispaši i općenito moći ćete uživati u prekrasnom pejzažu, na svježem seoskom zraku, praćeni prekrasnim pjevom ptica. Sa zaštitnog nasipa pruža se pogled na polje koje će, ako dođete u proljeće biti potpuno ili djelomično poplavljeno.

Biciklističke staze

Sam "Park prirode" nema službenu i uređenu biciklističku stazu. Svi željni aktivnog odmora mogu koristiti mrežu lokalnih cesta i puteva koje su zbog vrlo male frekvencije prometa vrlo pogodne za vožnju biciklom. Staze nisu zahtjevne jer nema većih uspona, omogućuju potpun doživljaj uživanja u prirodi i čistom zraku.

Ostali sadržaji

Svi oni koji se niste prepoznali među ribičima ili rekreativcima preostaje da posjetite ostale znamenitosti sela uz Savu. Kao što sam već napisao u Čigoću možete uživati u promaratranju roda kojih ima više nego stanovnika, posjetiti info centar ustanove PP Lonjsko polje i opskrbiti se besplatnim brošurama s informacijama o Lonjskom polju ili uživati u etno zbirci obitelji Sučić. Lokalni ugostitelji nude mogućnost okrijepe i smještaja po vrlo povoljnim cijenama.

Već spomenuta Mužilovčica smještena je uz prekrasan stari rukavac Save. Uz ugostiteljsku ponudu može vam ponuditi pregršt zadovoljstva ako ste ljubitelj fotografije ili promatranja ptica. Nešto udaljenije selo Krapje nudi svoju graditeljsku baštinu ,prekrasne i očuvane drvene čardake .Kada ste već u Krapju možete otići do obližnjeg Velikog Struga ili produžiti dalje do Drenovog Boka pa sve do Jasenovca.

Obični jelen

Jelen

članak Kralj šume
Rika jelena - mužjaci jelena bore su u sezoni parenja kao i mužjaci većine drugih vrsta jelena.Borba se sastoji od odmjeravanja snaga i fizičkog sukoba.Jeleni riču i muču, mlate rogovima po grmlju i drveću te hodaju jedan uz drugog da bi procijenili snagu protivnika

Za registrirane korisnike